Képek és videók

 

   A Börzsöny kisvasútjai

     

Programok és beszámolók

Programok, túrák Királyréten és környékén

 

 

Valentin Expressz

Kisvasúti nap

Nosztalgiavonatok

Szellemvonatok

Vacsora vonatok 

Mikulás Expressz 

Rénszarvas Expressz 

Betlehemes Kisvonat 

Karácsonyvasút 

Fények Kisvonata

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a legtöbb programvonatunkra előzetes jelentkezés szükséges a korlátozott helyek száma miatt! A regisztrációhoz kötött programokat mindig feltüntetjük az aktuális programoknál! 

A fenti listát igyekszünk évről évre bővíteni az utasok változatos szórakoztatásáért! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___

 

Valentin Expressz 

 

Minden év februárjában rendezzük meg (Valentin nap közeli szombaton) ezt a programot. 
A programot elsősorban pároknak ajánljuk, de mindenki előtt ott a lehetőség, hogy részt vegyen a programon. Az út során a romantikus hangulatról a kályhában pattogzó tűz, a romantikus zene és az alkalomhoz illő dekoráció gondoskodik. A párok számára emléklappal és szívecske alakú lufikkal készülünk, illetve az uraknak lehetősége van rózsát rendelni párjuk számára. A vonaton a boxokat függönnyel választjuk el a meghittebb hangulat érdekében. A fél órás utazás után a vendéglőbe elfogyaszthatjuk a svédasztalos vacsoránkat (a párok számára 2 fős asztalokkal készülünk). A vacsorára nagyjából másfél órát szánunk, majd mielőtt visszaindulnánk Kismarosra a hagyományos tűzijátékot sem hagyhatjuk ki. 

A program legközelebb ekkor kerül megrendezésre: 

2018
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___

 

Kisvasúti nap 

 

Minden év május első szombatján esedékes ez a rendezvény. Ezen a napon különböző programokkal és olykor nosztalgiavonat közlekedésével várjuk Látogatóinkat! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___

 

Nosztalgiavonatok

 

Többnyire tavasszal (húsvét, május 1, kisvasúti nap) közlekednek ezek a járatok, mivel nyáron a rendszeres tűzgyújtási tilalom miatt nem biztonságos ezen járatok közlekedése. Olykor október 23-án is befűtjük az öreg Morgó gőzöst, de ezekről és az év többi nosztalgiavonatáról időben tájékoztatjuk kedves Utasainkat itt a honlapon vagy a közösségi oldalunkon. Ezek a járatok többnyire a menetrend szerinti járatok időpontjaiban közlekedik, de a hagyományostól eltérő (emelt) díjszabással (részletesen a Díjszabás menüpont alatt). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___

 

Szellemvonatok

 

A nagy nyári forgalom miatt sok programra nincs lehetőség, de ősztől ezt kamatostul behozzuk. Október végén kezdődik ez a programsorozat ami 8-9 alkalommal kerül megrendezésre évente. A közel kétórás program alatt találkozhatunk a legszörnyűbb és legismertebb rémekkel is miközben a fűtött kocsikból élvezhetjük a műsort. De vigyázat! A rémek a vonaton is felbukkanhatnak! Királyréten egy bő félórás várakozás során lehetőség van kipróbálni a rémösvényt, illetve ihatunk a boszorkányok forralt borából vagy teájából. A program során számos érdekes és rémséges meglepetéssel  várjuk az érdeklődőket! Sajnos 2016-ban ez a program technikai okok miatt kimaradt, de 2017-ben minden erőnkkel azon leszünk, hogy megijesszünk mindenkit!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vacsora vonatok 

 

Ez a programsorozat 2016-ban kezdte el pályafutását. Ebben az éveben két ilyen programvonat indult el a királyréti Várhegy Vendéglővel közösen. A program tartalmazz egy oda-vissza kisvonatozást Kismaros és Királyrét között, illetve egy vacsorát (ez az alkalomhoz igazodó). 

Libalakoma Expressz: ezen a programon svédasztalos libavacsorával vártuk vendégeinket.

I. Királyréti Disznótoros Vacsora: ezen a programon fatálas vacsorával készültünk.

Ezt a programsorozatot a jövőben igyekszünk bővíteni, illetve sűrűbben szervezni.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikulás Expressz 

 

Ez is egy "új" programnak számít mivel 2016-ban második alkalommal kerül megrendezésre ez az esemény. A nap folyamán két járatot indítunk (délelőtt, délután) és egy közel két és félórás programot kínál a kicsiknek-nagyoknak. Az odaút során találkozhatunk a Mikulás segítőivel és ha jól figyelünk akkor a messzi távolban megláthatjuk a Mikulást is ahogy Királyrét felé tart. Királyréten vár minket a nagyszakállú, ahol átvehetjük a mikuláscsomagunkat és készíthetünk egy közös képet is. Ezen felül idén már egy kisebb kézműves vásárral is vártuk Utasainkat. Természetesen a nasi itt sem maradhat el. A menü a szokott forralt boron és a teán kívül almás-fahéjas palacsintát és túros rétest is tartalmazott. A visszaút során a Mikulás is kisvonattal utazik, hogy meghallgathassa a gyerekek kívánságait. 

Ez a program a mikulás hétvége szombati napján kerül megrendezésre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rénszarvas Expressz 

 

Ez egy régebbi program, de itt is találkozhatunk a Mikulással és a krampuszaival. Ezen a napon minden menetrend szerinti járaton találkozhatunk a Mikulással és segítőivel. Amennyiben a gyerekek és a szülők is énekelnek egy mikulásos dalt akkor egy apró kis meglepetés is ütheti a kis énekesek markát. Az út során lehetőségünk adódik elmesélni a Mikulásnak a karácsonyi kívánságunkat és ha tudjuk a helyes megfejtést akkor nyerhetünk még egy apró ajándékot a "Virgács Kvíz" keretén belül. 

Ez a program a mikulás hétvége vasárnapi napján kerül megrendezésre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betlehemes Kisvonat 

 

Programunk Kismarosról indul és Betlehemig tart. Utunk során megismerhetjük a három napkeleti bölcset, találkozhatunk a pásztorokkal és angyalokkal. Betekintést nyerhetünk Mária és József szálláskeresésének, majd átélhetjük örömüket miután világra jött a kis Jézus és a bölcsek átadták ajándékukat a messiásnak. Az utazás alatt a fűthető kocsik ablakából nézhetjük meg a több jelentből álló műsort, majd a királyréti tartózkodás alatt ihatunk egy pohárka forralt bort vagy egy teát.  

A programot többnyire advent harmadik szombatján tartjuk meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyvasút 

 

Advent ideje alatt a kisvasúton is igyekszünk megteremteni a karácsony hangulatát a feldíszített kocsikkal és mozdonyokkal miközben a kályhákban ropog a tűz és a kis karácsonyfák mellől nézhetjük a téli Börzsöny mesés tájait. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fények Kisvonata

 

Többéves hagyományunk, hogy az adventi időszakban a feldíszített kocsik mellett a Tóbi nevű motorkocsit fényköntösbe öltöztetjük, hogy még varázslatosabb legyen az utazás. A 2016-os szezonba szakítva a hagyományokkal nem a motorkocsit, hanem egy klasszikus Mk48-ast és egy Jah típusú személykocsit világítunk ki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.015 mp